Xanthelasma

Xanthelasma staat voor gelige platte vetophopingen rondom de ogen. Het kan zich manifesteren op zowel het bovenste ooglid als het onderste. Het begint vaak met een klein bultje en breidt zich daarna uit tot een groter plekje net onder de huid. Xanthelasma komt vaak voor bij mensen van gemiddelde leeftijd en ouderen.

Oorzaak

Vaak is het een verstoring van de plaatselijke vet-huishouding. Het hoeft niet perse te maken te hebben met een verhoogd cholesterol gehalte. Bij de een zie je wel een verhoogd cholesterol in het bloed en bij de ander niet. Daarnaast kan het familiair zijn. De diagnose is makkelijk te stellen omdat het een duidelijk klinisch beeld heeft.

Behandeling door de huidtherapeut

Xanthelasma is vooral cosmetisch storend. De huidtherapeuten van Huidtherapie Twente kunnen er voor zorgen dat de gelige plekken verdwijnen. Dit wordt gedaan door middel van een speciale chemische peeling plaatselijk aan te brengen of door middel van coagulatie of onze CO2 laser.

Na de behandeling zijn enkele korstjes zichtbaar, welke na een aantal dagen afvallen. Meestal zijn een paar behandelingen nodig. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte van het gebied en de oorzaak van de xanthelasma.

Behandeling(en)