Acnelittekens

Als mensen ernstige acne hebben doorgemaakt of doormaken en de wondgenezing hierdoor is verstoord kunnen mensen last krijgen van ontsierende littekens na acne. Gelukkig komen ernstige littekens minder vaak voor omdat mensen al snel de acne weten te onderdrukken via een huidtherapeut, arts of dermatoloog.

Vormen restacne

De restverschijnselen na een periode van acne kunnen in 3 groepen worden verdeeld:

Rode vlekken: nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten. Als deze vlekjes geheel vlak zijn is er meestal geen sprake van littekenvorming. De rode plekken trekken restloos weg.

Donkere vlekken: zoals bij elke ontsteking van de huid die aan zonlicht wordt blootgesteld kan een donkere verkleuring ontstaan ter plekke van de uitgebluste acne-haarden. Bij donkerder huidtypen en blootstelling aan zonlicht is het risico op deze hyperpigmentatie het grootst. Deze pigmentatie trekt ook weer weg, maar kan soms jaren duren!

Littekens: er zijn verschillende vormen van rest-acne littekens. Littekenweefsel ontstaat na beschadiging van de huid. Bij acne wordt deze beschadiging veroorzaakt door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Sommige mensen ontwikkelen relatief grote littekens op basis van vrij oppervlakkige en kleine acne-ontstekingen. Het blijkt dat de gevoeligheid voor het maken van littekens sterk verschilt van persoon tot persoon.

Hoe worden acnelittekens behandeld?

Microdermabrasie, laser en peeling

Bij deze technieken worden de oppervlakkige lagen van de huid verwijderd door middel van een diamantkop (microdermabrasie, de oudste techniek), chemische stoffen (peeling) of lasertherapie. Oppervlakkige littekens kunnen (afhankelijk van de diepte van de microdermabrasie) soms vrijwel onzichtbaar worden en diepe littekens worden minder opvallend. Tevens kun je hierdoor de hyperpigmentaties versneld doen verminderen.

Vooral bij de laserbehandeling is er het extra voordeel van stimulatie van de bindweefsel aanmaak. Het resultaat kan heel fraai zijn. Sinds enkele jaren beschikken wij over de fractional laser die ook de bovenste huidlagen verwijderd maar dit puntsgewijs doet: elk lasergaatje wordt omgeven door gezonde huid zodat herstel snel optreedt en de risico’s op complicatie veel kleiner zijn. Wel zijn er meerdere behandelsessies nodig.

Acnelittekens

Vooral bij ernstige vormen van acne zien we vaak littekens ontstaan, maar bij elke vorm van acne kunnen littekens in meerdere of mindere mate voorkomen.

Littekenweefsel ontstaat na beschadiging van de huid. Bij acne ontstaan littekens door de heftige ontstekingsreactie in de huid. Het voorkomen van littekens bij acne verschilt per persoon en is afhankelijk van de wondgenezing, erfelijkheid, roken, aan de huid zitten en nog vele andere.

Acne-littekens zullen nooit helemaal verdwijnen. Alle behandelingen zijn erop gericht de littekens minder zichtbaar te maken.

Behandeling(en)