Pigmentafwijkingen

Pigmentafwijkingen hebben te maken met de vorming van pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Als deze verdeling van pigment niet gelijk verdeeld is kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Het ontstaan van pigmentvlekken kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld; erfelijke bepaling, zonschade of ouderdom.

Voorbeelden van pigmentafwijkingen zijn:

Hyperpigmentatie (donkere verkleuring): na ontstekingsreactie, melasma (zwangerschapsmasker), littekens, ouderdomsvlekken of moedervlek (naevi).

Hypopigmentatie (lichte verkleuring): vitiligo, littekens of lichte verkleuring na ontstekingsreactie.

Buiten bovengenoemde huidverkleuringen komen er nog allerlei andere varianten voor. Tijdens het intakegesprek kan de huidtherapeute de pigmentafwijking beoordelen en afhankelijk van het type een behandelplan opstellen.

Camouflagetherapie

De huidtherapeute kan camouflagetherapie toepassen. De camouflageproducten zijn waterafstotend en kunnen zo worden aangebracht dat ze niet afgeven op kleding. De behandeling bestaat meestal uit 1 afspraak van 60 minuten waarin u en de huidtherapeut samen gaan zoeken naar de juiste camouflagekleur. Hiermee kunt u de verkleuring bedekken zodat deze niet of minder opvalt. Na het bepalen van de juiste kleur wordt u aangeleerd hoe u het product op de juiste manier aanbrengt. Mocht de verkleuring op een lichaamsdeel voorkomen waar het voor u lastig is dit juist aan te brengen, dan adviseren wij u iemand mee te nemen die u kan helpen in het dagelijkse leven met het aanbrengen van het product. Nadat de kleur is opgebracht wordt er een speciale fixeerpoeder aangebracht welke 10 minuten moet intrekken. Vervolgens wordt er met een nat wattenschijfje overtollig poeder afgedept. Na deze fixering van het camouflageproduct geeft deze niet meer af als u bijvoorbeeld door de regen loopt. Voor een zwaardere belasting als zwemmen dient er nog een speciale fixeerspray gebruikt te worden voor een extra beschermlaag.

Peeling

Door middel van peelingen kunnen donkere vlekken, bijvoorbeeld ouderdomsvlekken, lichter worden gemaakt. De peeling verdunt de huid en zorgt ervoor dat het verhoorningsproces van de huid wordt versneld. Hierdoor maakt de huid sneller nieuwe cellen aan. De therapie is alleen werkzaam als de pigmentverkleuringen niet te diep in de huid zitten.

Thuisadviezen

Belangrijk is de verkleuringen zoveel mogelijk te beschermen tegen dag- en zonlicht. Door de vlekken te bedekken d.m.v. sunblock of te camoufleren voorkomt men dat deze verergeren.

Behandeling(en)