Verruca Seborrhoica (ouderdomsvlekken)

Wat is een ouderdomswrat?

De naam zegt het al: een ouderdomswrat is een wrat die vaak op oudere leeftijd ontstaat. De wratten zijn vaak vaalbruin van kleur en voelen ruw aan. Ze groeien oppervlakkig en zijn meestal rond, soms wat grilliger. Ook kunnen er meerdere kleuren bruin (tot zeer donker bruin, bijna zwart) in voorkomen. Daardoor kunnen ze er soms heel verontrustend uitzien, als een kwaadaardige moedervlek (melanoom). Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken dan meer een bruine vlek dan een wrat. Op de romp kunnen soms vele honderden ouderdomswratten ontstaan. De grootte van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Wat is de oorzaak?

Ouderdomswratten op het lichaam worden waarschijnlijk veroorzaakt door een virus in de opperhuid. Niet iedereen krijgt er last van, net als bij gewone wratten. Het heeft dus ook te maken met een genetische aanleg van de lokale afweer tegen deze virussen. Ook bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze).

Wat is de behandeling?

In principe zijn ze goedaardig en behoeven niet meteen behandeld te worden. Ouderdomsvlekken op het gelaat kunnen verwijderd worden door middel van de Co2 laser of door een intenieve chemische peeling op de vlek.
Omdat de wratten zeer oppervlakkig aan de opperhuid groeien kunnen ze eenvoudig van de huid af worden geschraapt met een curette of een ‘scherpe lepel’. Er blijft dan een zeer oppervlakkig klein schaafwondje over dat over het algemeen restloos geneest. Kleine ouderdomswratten kunnen zonder verdoving worden verwijderd. Grote wratten worden eerst lokaal verdoofd met een koelspray. Heel oppervlakkige en nog jonge ouderdomswratten in het gelaat kunnen ook met vloeibare stikstof worden bevroren, net als gewone wratten.

Steelwratjes zijn goedaardige, kleine en zachte uitstulpinkjes van de opperhuid en zijn vaak niet groter dan een speldenknopje. Ze zijn over het algemeen huidkleurig maar kunnen ook licht gepigmenteerd zijn. De wratjes komen vooral voor in de hals en de okselregio en bij mensen met overgewicht in huidplooien. Soms gaat het om een enkel steelwratje, maar vaak zie je ze in een groepje.

Deze gesteelde wratjes (die geen wratten zijn, want niet ontstaan door een virus) ontwikkelen zich meestal bij wat oudere mensen, hoewel ze ook op jongere leeftijd voorkomen.

Je ziet ze dan vooral op plaatsen waar wrijving is, bijvoorbeeld met kleding en/of sieraden. Ze kunnen makkelijk worden verwijderd door middel van coaguleren of wegbranden en is niet echt pijnlijk. Het geneest vaak binnen enkele dagen.

Mede door de samenwerking met de dermatologen zijn we gespecialiseerd in het verwijderen van ouderdomswratten, vlekken en steelwratjes.

Deze behandeling wordt meestal niet vergoedt door uw zorgverzekering en zal ongeveer 50 euro kosten.