Hirsutisme

Bij hirsutisme is er sprake van toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar normaal gesproken mannen duidelijk zichtbare haargroei hebben, zoals in het gelaat, op de borst en laag op de buik. De haargroei op armen en benen is bij hirsutisme ook meer uitgesproken dan ‘normaal’.

Wat zijn de oorzaken van overbeharing?

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. De bijnierschors en het ovarium kunnen een teveel aan deze hormonen produceren. Dit kan mogelijk een gevolg zijn van bijnierschors- en/of ovariumtumoren of het polycystisch ovariumsyndroom. Onderzoek en behandeling vindt dan meestal plaats bij een arts of specialist.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij hirsutisme kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.
Huidtherapie Twente heeft veel ervaring in het effectief en permanent verwijderen van ongewenste haargroei. Wij maken hierbij gebruik van de LightSheer diode laser.

De laserbehandeling bij hirsutisme is alleen effectief als de haar in de groeifase zit en het haarzakje niet in ruststand is. Gemiddeld 15% tot 25% van de haarzakjes is tegelijk actief, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn. Dit geldt ook voor elektrisch epileren bij overbeharing.

Houdt rekening met 5 tot 10 behandelingen, met tussenpozen van 4 tot 6 weken. Doorgaans is na 8 tot 10 behandelingen 70% – 90% van de overbeharing verdwenen.

Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen niet meer terugkomen. Haarzakjes die tijdens de behandelperiode in ruststand waren vormen hierop een uitzondering. Deze kunnen in een later stadium van het leven actief worden onder invloed van hormonen, medicijnen of wrijving.

Behandeling(en)