Melasma

Melasma, ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd, is één van de meest voorkomende vormen van pigment en kan heel vervelend zijn. Het zijn wisselend gevormde verkleuringen die geleidelijk overgaan in de normale huidskleur. Melasma ontstaat meestal bij vrouwen waarin de hormonale schommelingen (vruchtbare leeftijd) voorkomen, tussen de 20-40 jaar. Melasma is een van de moeilijkst behandelbare pigmentstoornissen. Oppervlakkige melasma zijn vaak bruin van kleur en redelijk goed te behandelen. Dieper gelegen pigmentvlekken herken je aan hun grijsblauwe kleur en zijn een stuk hardnekkiger.

Oorzaak van melasma

De oorzaak van melasma is nog steeds niet helemaal bekend, factoren die een rol spelen zijn: blootstelling aan zon, gebruik van de pil en zwangerschap. Als reactie op deze hormonale en omgevingsprikkels, geven de pigmentcellen meer pigment af.

Veel voorkomende locaties van melasma

Meestal verschijnen bij melasma lichtbruine tot donkerbruine vlekken, op de voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Het is moeilijk te zeggen hoe een melasma zich in de loop van tijd gaat gedragen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om melasma te verminderen en rustig te houden. De wens om een zongebruind gezichtshuid te hebben, kunt u dan beter opgeven. Het gebruik van een sunblock (factor 50 en elke twee uur smeren) voor het gelaat is een must.

Bij Huidtherapie Twente proberen we de melasma te verminderen door middel van specifieke chemische peelings in combinatie met thuisadviezen (producten om melasma te bleken) en microdermabrasie.

Behandeling(en)