Littekenbehandeling

De huid kan door verschillende oorzaken verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Met speciale massagetechnieken kan het litteken versoepelen en de doorbloeding in het beschadigde huidgebied worden verbeterd. Deze massagetechniek kan in combinatie met manuele lymfedrainage worden toegepast. Hierdoor kunnen jeuk en pijn verminderen, de doorbloeding verbeteren en kan de wondgenezing versnellen en zal het litteken verbeteren. Aanvullend kunnen ook bepaalde producten of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.

Wat kunt u verwachten?

Littekens zijn niet alleen ontsierend, vaak geven ze verschillende klachten. De huidtherapeut behandeld problemen die zich voordoen bij een litteken: hypertrofie, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem. Er worden speciale massagetechnieken toegepast. Tevens kunnen micro needling, drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel helpen het litteken te verbeteren. Afhankelijk van het litteken wordt er ook voor microdermabrasie of een chemische peeling gekozen; hierdoor wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd wat zorgt voor afvlakking van het litteken.

Effectiviteit

Zowel oudere als nieuwe littekens kunnen soepeler en minder zichtbaar worden. Het maakt littekens zachter, vlakker en gladder en geeft een afname van pijnklachten of strak gevoel van het litteken. Afhankelijk van de conditie waarin het litteken zich bevindt kan de behandelfrequentie 2 tot 3 maal per week gedurende een half uur worden uitgevoerd. Naarmate de conditie van het litteken verbeterd kan de behandelfrequentie worden afgebouwd. Ook krijgt de patiënt adviezen en massagetechnieken mee om zelf het litteken te masseren en of te verbeteren. We werken ook veel samen met de plastisch chirurgen en de mamma-care team binnen het MST.

Er zijn verschillende vormen van littekens:

Hypotrofische littekens

Hypertrofische littekens

Keloid

Bij al deze vormen kunnen we bij huidtherapie Twente advies geven of een van de behandelingen uitvoeren.