Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte.

Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel.Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieen. Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Als lipoedeem niet behandeld wordt, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondhiedsrisico’s. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

Hoe herkent u lipoedeem en wat zijn de oorzaken?

Over het ontstaan van lymfoedeem bestaat nog veel onduidelijkhied. Wel is bekend dat de ziekte vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. De ziekte wordt niet verzoorzaakt door overmatig eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. In een enkel geval speelt de menopauze of een aandoening zoals een schildklierafwijking een rol. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ondekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Zwaar gevoel in de benen;
  • Pijn in de (opgezollen) benen;
  • Cellulitis (sinaasappelhuid);
  • Snel blauwe plekken;
  • Gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak.

Wat kun u zelf doen?

Sport en beweging helpen, omdat ze de lymfvaten stimuleren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Datzelfde geldt voor lichamelijk zwaar werk. Het verminderen van eventueel overgewicht helpt, echter zal de ophoping van vet en vocht op aangedane plaatsen niet afnemen. Het is raadzaam een dietist te raadplegen en deze te laten overleggen met een behandelend huidtherapeut. Extra verzorging van de huid is raadzaam. De huidtherapeut kan u hierover adviseren.

  • Een patient met lipoedeem mag geen knedende massages ondergaan
  • Wie therapeutische elastische kousen heeft, moet deze altijd dragen.
  • Extreme kou en extreme warmte hebben een slechte invloed op lipoedeem.
  • Dit geldt tevens voor insecten beten en knellende kleding.

Behandeling(en)