Wat is Keratosis pilaris?

Keratotis pilaris is een aandoening waarbij hoorncellen niet gelijkmatig over de huid verdeeld worden, maar zich ophopen rond de poriën van de haarzakjes. Het komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen, maar ook aan dijbenen en kuiten. We zien Keratosis pilaris veel bij jongeren. Soms komt keratosis pilaris meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht op de wangen en aan de wenkbrauwen.

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Het is vaak cosmetisch erg storend.

De kleine ophopingen van dode huidcellen kunnen in principe verweekt of gescrubd worden om de huid te egaliseren. Zelf scrubben thuis kan lichte verbetering geven, maar dit mag alleen zachtjes gedaan worden. Behandeling bij Huidtherapie Twente bestaat uit intensieve Microdermabrasie in combinatie met een vloeibare peeling. Microdermabrasie is een mechanische peeling om dode huidcellen te verwijderen. Tevens geven we direct na de microdermabrasie een vloeibare peeling (salicylzuur, glycolzuur of melkzuur) waardoor de huid versneld vernieuwd en gladder wordt. De intensiteit van de behandeling wordt geleidelijk opgebouwd, zodat de huid kan ‘wennen’ en steeds meer weerstand kan opbouwen.

Veelal zien we een verschil en/of verbetering na 2 behandelingen. Als de Keratosis pilaris langere tijd bestaat zijn er meerdere behandelingen nodig om de roodheid (kleine rode littekentjes van de ontstekingen) te doen verminderen.

Behandeling(en)