Hidradentitis Suppurativa

Indien je steeds terugkerende abcessen, puisten en of ontstekingen hebt in de liezen, oksel, schaamstreek, onder de borsten, billen en of in de bilspleet is de kans groot dat je last hebt van hidradenitis suppurativa.

Hidradentitis (ook wel acne inversa, acne ectopica of Ziekte van Verneuil genoemd) is een vervelende ziekte die veel klachten en ongemakken kan geven. Je zal er ook niet zo snel iemand over horen praten, want veel mensen schamen zich ervoor. Zij lopen rond met genante en pijnlijke klachten en weten vaak niet wat zij hiermee kunnen doen.

Hoe herken je hidradenitis?

Hidradenitis is in eerste instantie een ontsteking aan een haarzakje. Andere huidstructuren zoals zweetklieren en talgklieren kunnen ook ontstoken raken. Het zijn pijnlijke ontstekingen die in het begin nog het meest lijken op acne of een kleine steenpuist. Later worden deze dieper en groter en kunnen ze uiteindelijk open barsten, hetgeen een onaangename lucht kan veroorzaken. Hierbij komt dan veel talg en pus vrij. De ziekte is absoluut niet besmettelijk, maar dit kan snel worden gedacht. Op langere termijn kunnen er in de huid gangen ontstaan, die sinussen worden genoemd. Ook zie je grote comedonen (mee-eters, zwarte punten in de huid) en kunnen cysten (holtes in de huid) ontstaan. De aandoening geeft soms vermoeidheid- en gewrichtsklachten. Wanneer de huid weer geneest, kunnen er littekens achter blijven.

Behandelmogelijkheden

Hidradenitis is op dit moment nog niet te genezen. Wel is het belangrijk om het goed onder controle te houden. Dit kan in samenwerking met een arts, dermatoloog en/of de huidtherapeut.

Factoren die een rol kunnen spelen bij hidradenitis: stress, overgewicht, roken, familiaire aanleg, hormonale invloeden, huidirriterende factoren zoals deodorant en ontharen, synthetische en strak zittende kleding (broeien en schuren door bijvoorbeeld een jeans). Slechte hygiëne is GEEN oorzaak, goede hygiëne is wel van belang.

Huidtherapeutische behandeling

De behandeling van hidradenitis suppurativa bestaat voornamelijk uit het verwijderen van ontstekingen en/of mee-eters. Dit zorgt voor verlichting van pijn, verminderd stank en zorgt ervoor dat er minder nieuwe ontstekingen ontstaan.

De huid wordt gereinigd met de juiste producten en de comedonen worden verwijderd. Door gecontroleerd mee-eters te verwijderen en de juiste leefregels te volgen zijn de ontstekingen bij een milde vorm van hydradenitis suppurativa goed onder controle te houden.

Naast het verwijderen van mee-eters kan het definitief verwijderen van de haren in het gebied ook verlichting bieden. Vaak zijn er veel ingegroeide haren aanwezig, wat extra ontstekingen kan geven. Definitief ontharen kan gedaan worden met de lightsheer diodelaser. Er zijn gemiddeld 6 tot 8 behandelingen nodig voor het gewenste resultaat

Tevens geven we adviezen met betrekking tot thuisadviezen en reinigingsproducten.

Behandeling(en)