Acne

De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter . Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes.

Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acné. Acné is een huidaandoening van de talgklieren waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De medische term is acné vulgaris. Vulgaris is het Latijnse woord voor ‘gewone’, dat wil zeggen: de meest voorkomende vorm van acné. Acné wordt ook wel “jeugdpuistjes” genoemd. Hoewel niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er nog last van kunnen hebben, geeft deze term wel aan dat dit type acné vooral tijdens de puberteit voorkomt. Acné kan zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij de één blijft het bij enkele onopvallende puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening in het gezicht (neus, voorhoofd, wangen). Deze pukkels en puistjes kunnen ook elders op het lichaam (de rug, schouders, de hals of de nek) voorkomen. Ze kunnen ook pustels en infiltraten in de huid vormen, die vrij pijnlijk kunnen zijn en waarbij littekens ontstaan die dan soms blijvend zijn.

Voor elke vorm van acne is een specifieke behandeling noodzakelijk. Er kunnen verscheidene soorten peelingen worden gegeven. De huid wordt grondig schoongemaakt waarbij mee-eters en onstekingen zoveel mogelijk worden verwijderd. Er wordt gewerkt met speciale huidverzorgingsproducten.

Ook geeft de huidtherapeut adviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan behandelen. Voor de behandeling van acne zijn verschillende mogelijkheden. Samen met u wordt gekeken naar de beste aanpak. Daarnaast worden er adviezen gegeven, zodat u zelf uw acne kan aanpakken.

Het is verstandig om niet te lang te wachten met behandeling van acne, om huidschade en littekens te voorkomen. Veel al wordt er eerst geprobeerd om met allerlei middeltjes en goedbedoelde adviezen de huid onder controle te krijgen. Soms pakt het goed uit, maar het kan ook zijn dat het product te agressief of juist te vet is voor uw huid.

 

Het bepalen van de duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelfrequentie hoger liggen. Ze neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert. Tussen de behandelingen zitten steeds langere tussenpozen. Doordat mensen zelf in huis de huid ook verzorgen met onze producten is het resultaat vaak snel erg bevredigend.

De huidtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van allerlei vormen van acne.

Veelal worden deze acnebehandelingen vergoed door de zorgverzekering. Indien noodzakelijk wordt er microdermabrasie toegepast als nabehandeling bij (rest) acne.  Als paramedicus mogen wij met speciale chemische peelingen werken om een nog sneller en beter resultaat te behalen. Voor informatie over acne en behandelingen:

Behandeling(en):